Vánočka staročeská

 

Do kila pěkné mouky rozdrobíme 200 g másla, uděláme důlek, do něhož dáme 1 celé vejce a 2 žloutky, přidáme 140 g cukru, strouhanou citronovou kůru, trochu soli, trochu tlučeného květu nebo tlučeného prosátého anýzu. Těsto promícháme měchačkou v hluboké míse, přilijeme k němu zkynutý kvásek ze 40 g droždí a teplého mléka tolik, co mouka vyžaduje, aby bylo těsto dosti tuhé. Těsto pak dobře vypracujeme a dáme přikryté na vlažné místo kynout. Do vykynutého těsta přimícháme 150 g spařených rozinek a 150 g nadrobno krájených spařených mandlí. Těsto vyválíme rukama na vále a rozdělíme je na 9 kousků. Z 4 pramenů upleteme spodní pletenku, položíme ji na pomaštěný papír, na plechu připravený. Na spodní pletenku položíme kratší ze tří kousků a konečně dva poslední prameny stočíme navrch pletenky. Konce přitlačíme a vánočku dáme opět kynout. Pak ji pomažeme rozšlehaným vejcem a necháme hodinu péci.