Koláč pohanský
400 g hladké mouky 20 g droždí, 150 g tvarohu, 1 dl mléka, 150 g másla, 200 g vepřového masa dušeného, špetka kmínu, 4 vejce, 50 g cibule, 5 zrnek tlučeného pepře, 150 g jablek, špetka tlučeného anýzu, sůl.
Z mouky, 3 vajec, 100 g tvarohu, 100 g másla, mléka, soli a kvásku zaděláme těsto. Vykynuté těsto rozválíme na placku, kterou potřeme touto náplní: Maso jemně rozsekáme, dáme na zpěněnou cibulku na másle, přidáme tlučený pepř, kmín, anýz a krájená oloupaná jablka. Pak placku zabalíme, dáme na pomaštěný plech a zformujeme ve velký koláč, který potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme tvarohem, necháme vykynout a zvolna pečeme. Místo vepřového masa můžeme použít i masa z ryb.