Polévky

„Polévka je grunt, a to ostatní – špunt“. Tohle jadrné staročeské přísloví celkem vystihuje postavení polévek v kuchyni našich předků. Polévky tu tvořily pravidelný úvod ke všem podstatnějším jídlům, tedy zejména poledním, a často, zejména ráno a večer představovaly jediný chod. Staročeské polévky ovšem bývaly chutné, ne připravované na jedno brdo, a když měly nasytit, tož byly nejen syté, ale i výživné a navíc se k ním podával chléb. Není divu že se pak vžila představa, jakáže je to dobrota, ta polévka! Proto čteme jako samozřejmost v pohádce o hloupém Honzovi: „Vidíš, kluku ničemná jaké máš štěstí. My musíme tuhle pltat suchý chléb a on se nají dobré polévky.“

V naší kuchařce naleznete návod na několik druhů polévek, a to mléčnou, pivní, vinnou, rybí a račí, a také masové, mléčné a zeleninové, včetně návodu k několik druhům zavářek. Jinak mžete zkusit i další recepty na polévky na specialní online polévkové kuchařce.   Zejména rybí polévky bývaly oblíbenější než dnes kdy valná většina z nás jen jedinou a jen jedinkrát do roka, a to na Štědrý večer.