Ryby a raci

Starý Čechům bývaly ryby vítanou stravou postní. Víme, že si pro ten účel trochu rozšířili striktní přírodopisné vymezení a vzali na milost nejen všechny „studenokrevné“ živočichy jako raky, ústřice a hlemýždě, ale i některé plazy (želvy), ptáky (druh vodní slípky), ba i savce (bobra a vydru). Zato skutečné ryby neomezili jen na půst.

Pro kuchařskou praxi však odedávna platí jedno důležité upozornění a rada: malý obsah vaziva v rybím mase nedovoluje nadbytečně prodlužovat dobu jeho kuchyňské úpravy. Překročí-li se stanovený čas, začne se rozpadat.

Do kapitoly o rybách spadá podle staročeských kuchařek i receptář račí. Račí polévku právě tak jako rybí, jsme již přinesli dříve. Běžnou úpravu, kdy vychutná nejlépe, je totiž prosté uvaření korýšů ve slané vodě, avšak předpis této kapitoly nahrazuje návod značně rafinovanější.