Kaše

Ke skutečně základním jídlům staročeské kuchyně patřila nesporně kaše. Byla to jídla jednoduchá, snadná a mohla být i úsporná. Dala se však připravit i velmi náročně a nákladně, jak ještě seznáme. Kaši miloval i český král Rudolf I. Ten prý ji přál proto, že byl „držgrešle“. Buď si, ale odjinud víme, že velmi složité a drahé kaše bývaly vzácnou krmí i na tabulích císařských a královských, zejména takzvané „kaše z těsta vařeného“.

Z bohatého výběru staročeských kaší jsme se rozhodli pro několik ukázek. Jde vesměs o samostatná jídla. Některá z nich přicházela pravidelně na stůl chudých lidí jako jediné hlavní jídlo; tak například kaše z pohanky i z prosa, a ovšem i kaše z jiných obilovin a luštěnin. Jen kaše hrachová bývala podávána k uzenému masu. Jiné kaše tvořily samostatný chod slavnostních tabulí či obřadních hostin (kaše z višní, sýrová kaše svatební, varnuže z ořechů a další). Kaše jsme seřadili pokud možno podle použitých hlavních surovin. Pro zajímavost jsme přidali i dvě kaše z vnitřností a ovocná kysela.