Kaše z mozku

 

400 g telecího mozku, 1 dl bílého přírodního vína, 1,5 dl vody, 100 g másla, 80 g cibule, 5 zrnek tlučeného pepře, špetka strouhaného zázvoru, špetka sekaného kmínu, sekaná zelená petrželka, 1 dl smetany, 40 g bílé housky, 4 vařená vejce, sůl.

 

Mozek odblaníme, opereme a dáme do kastrůlku, do něhož jsme dali víno, cibuli, sůl, všechno koření a vodu. Kastrůlek přikryjeme a obsah necháme dusit asi 10 minut na mírném ohni. Měkký mozek vyjmeme a protlačíme sítem i s cibulí. Směs vložíme na horké máslo, zamícháme, přidáme namočenou housku ve smetaně, dobře promícháme, zahřejeme, posypeme zelenou petrželkou a při podávání zdobíme krájenými vařenými vejci.