![](https://f0828e6be7.cbaul-cdnwnd.com/db13a318d4bcb63c331937c975f027ac/200000017-99f0a9aeaf/50000000.jpg?ph=f0828e6be7)
Ovoce
![](https://f0828e6be7.cbaul-cdnwnd.com/db13a318d4bcb63c331937c975f027ac/200000008-82e4a83def/ovoce.jpg)
Zdá se, že ovoce patřívalo k stravě našich předků mnohem těsněji, než je tomu dnes. Nejedlo se také jen syrové nebo snad jednoduše podušené: známe celá staletí staré receptury na jídla z ovoce, jídla ovocná i receptury na konzervování ovoce na dobu, až nebude čerstvé po ruce.
Následující receptury lze rozdělit do dvou skupin. V prvé skupině to jsou některé ovocné přílohy k masům a jiným hlavním jídlům, mezi nimi staročeské nadívané hrušky a dva ovocné saláty podle Kuperyuse. V druhé skupině jsou načrtnuty některé osvědčené staročeské metody konzervační.