Křížaly z jablek

 

jablka omyjeme, zbavíme jádřinců, rozčtvrtíme nebo nakrájíme na silnější plátky a ihned je házíme do slané studené vody (10 g soli na 1 litr vody), aby si zachovala slupka i dřeň původní barvu. Pak je scedíme, aby vytekla přebytečná voda a klademe je vedle sebe, nikoli na sebe na lísku a rychle v teplé otevřené troubě sušíme.

 

Jablka můžeme sušit i celá. Omyjeme je, oloupeme, zbavíme jádřinců a namočíme na několik hodin do osolené vody, aby nabobtnala. Nejlépe je, postavit je i s nádobou do teplé otevřené trouby. Jablka volíme raději plochého tvaru, když jsou napůl usušená, smáčkneme je mezi dvěma prkénky a pak teprve v troubě dosušujeme. Jablka tím získají tvar věnečku. Sušení trvá 6 – 8 hodin.

 

Hrušky sušíme stejným způsobem celé, ale nemáčíme je tak dlouho ve vodě. Švestky máčíme pouze hodinu.