Jablka pečená obyčejem labským

 

4 velká jablka po 150 g, 150 g vařeného uzeného jazyka, 50 g medu, 120 g jader vlašských ořechů, 180 g másla, 60 g bílé strouhané housky, 1 dl bílého přírodního vína, 4 vejce.

 

Pěkně uzrálá jablka na vrchu skrojíme, jádřinec odstraníme a co nejvíc vyhloubíme. Otvor naplníme touto směsí: rozsekané vlašské ořechy smícháme s medem, žloutky a strouhanou bílou houskou. Jablka naplníme tak, aby náplň nesahala až k povrchu. Na náplň vložíme plátek jazyka, kousek čerstvého másla pokapeme bílým vínem a potřeme ušlehanými bílky do nichž jsme přidali trochu bílé strouhané housky a dáme zvolna péci. Při pečení potíráme jablka máslem a bílým vínem.