![](https://f0828e6be7.cbaul-cdnwnd.com/db13a318d4bcb63c331937c975f027ac/200000017-99f0a9aeaf/50000000.jpg?ph=f0828e6be7)
Povidla švestková
1 kg švestek, 200 g cukru.
Omyté zralé švestky zbavíme pecek (několik pecek můžeme nechat, povidla pak mají chuť po hořkých mandlích), dáme na kameninový rendlík a podlijeme trochou vody. Rendlík musí být čistě vydrhnutý a před použitím vymazaný čerstvým máslem. Povidla vaříme za stálého míchání tak dlouho, až nestékají z obrácené měchačky. Povidly mícháme jen uprostřed rendlíku, aby okraj nekornatěl. Horká povidla plníme do kameninových hrnků s bílou polevou, protože hliněné obsahují olovo. Když vychladnou, povážeme je pergamenovým papírem.