Rybí noky vařené

 

800 g kapra nebo jiné sladkovodní ryby, 100 g kapřího mlíčí, 120 g másla, 2 vejce, 50 g bílé strouhanky, ¼ l smetany, citron, 1 dl bílého přírodního vína, 10 zrnek tlučeného pepře, 2 bobkové listy, špetka muškátového strouhaného oříšku, zelená petrželka, sůl.

 

Syrové ryby vykostíme, umeleme na masovémstrojku, přidáme z ¼ citronu strouhanou kůru, muškátový oříšek, vejce, strouhanou žemli, část zelené sekané petrželky, pepř, polovinu rozpuštěného másla, osolíme, dobře promícháme a tvoříme noky, které vkládáme do vařící osolené vody s bobkovým listem a zvolna vaříme asi 20 minut. Zvlášť si utřeme syrové mlíčí, polijeme ho vínem a pokapeme citronovou šťávou, polijeme smetanou a přidáme část zelené petrželky a vše promícháme. Když jsou noky vařené, zalijeme je směsí z mlíčí a smetany, necháme přejít varem a podáváme s vařenými brambory.