Rybí

 

1,5 l vody, 500 g ryby, 2 žloutky, 3 dl mléka, 200 g housky (do mléka), 50 g másla, 25 g hladké mouky, 200 g kořenové zeleniny, 150 g housky na osmažení, 50 g másla, sůl.

 

Očištěnou rybu uvaříme ve slané vodě s kořenovou zeleninou. Když je ryba měkká, vyjmeme ji z vývaru, vykostíme a maso nakrájíme a dáme stranou. V moždíři utlučeme dva natvrdo uvařené žloutky a smícháme s vymačkanou houskou namočenou v mléce. Z hladké mouky a másla uděláme světlou jíšku, kterou zahustíme vývar z ryb. Pak do polévky dáme utlučené žloutky s vymačkanou houskou a povaříme. Hotovou polévku přecedíme na kousky masa a pokrájenou housku, kterou jsme osmažili na másle.