Játrová z kuřat

 

1,5 l vody, 300 g kuřete, 100 g kuřecích nebo jiných jater, 50 g mrkve, 40 celeru, 5 zrnek pepře, 50 g cibule, 1 vejce, 30 g másla, ½ dl smetany, na špičku nože zázvor, 1 stroužek česneku, 30 g pórku, sekaná zelená petržel, sůl.

 

Kuře dáme vařit do osolené vody s cibulí doměkka. Mezitím si naškrábeme játra a česnek. Očištěnou mrkev, celer a pórek nakrájíme na nudličky a zpěníme na másle. Uvařené kuře vyjmeme, maso obereme a jemně rozsekáme, přidáme k játrům a promícháme. Do směsi dáme vejce, koření, smetanu a znovu promícháme. Vývar z kuřete procedíme, vložíme osmaženou zeleninu, necháme chvíli povařit a nakonec zavaříme ve formě knedlíčků nebo nočků směs jater, masa, vejce a smetany. Do hotové polévky dáme sekanou zelenou petrželku.