Račí

 

několik menších čistě omytých raků vhodíme do vařící osolené vody, ve které vaříme současně trochu kmínu a hrstku zelené petržele. Uvařené raky, tj. asi za 15 minut, vyjmeme, otrháme jim klepýtka, vyjmeme masíčko z ocásků, klepýtek, sloupneme krunýř (nezapomeneme odstranit z vnitřku krunýře žluč) a tvrdé části, zbavené masa, utlučeme v moždíři. Utlučenou hmotu vhodíme do škvařícího másla. Horké máslo ihned přecedíme do studené vody, kde se okamžitě srazí. Tím získáme račí máslo.

Když máme připravené masíčko, získáme račí máslo, dáme si na oheň přecezený hovězí vývar na polévku, do polévky zavaříme světlou jíšku z račího másla a mouky a knedlíčky, které si mezitím připravíme:

 

Knedlíčky: Kousek másla, 2 žloutky vařené natvrdo, 2 lžíce mléka, trochu hladké mouky a sůl utřeme a z hmoty děláme malé knedlíčky, které zavaříme do polévky. Když jsou knedlíčky vařené, tj. asi za 10 minut, můžeme do polévky zakvedlat ještě 2 syrové žloutky v mléce, ale polévku již nevaříme. Vyloupané masíčko vkládáme až do hotové polévky. Polévku můžeme podávat jen s račím masíčkem a krájenou osmaženou housku. Polévku nekořeníme, aby neztratila svou jemnou chuť.