Buchty povidlové

 

1 kg hladké mouky 200 g másla, 2 žloutky, 200 g cukru, 40 g droždí, ½ l mléka, 150 g másla na pomazání, sůl, povidla, cukr na posypání.

 

Do prosáté mouky uděláme důlek, přidáme tlučený cukr s vanilkou, sůl, žloutky, rozpuštěné máslo a zkynutý kvásek. Zalijeme vlažným mlékem a vypracujeme středně tuhé těsto, které mísíme tak dlouho, až se přestane lepit na měchačku. Pak ho přikryjeme čistou utěrkou a necháme zkynout. Když je dobře vykynuté, vykrajujeme z něho na pomoučený vál malé kousky, upravíme je do malých bochánků a necháme opět chvíli kynout. Každý bochánek poněkud rozprostřeme namočenou rukou v mouce a plníme povidly. Buchty klademe na vymaštěný plech a jednotlivé mezi sebou potíráme máslem (peroutkou). Pak je necháme znovu chvíli kynout, potřeme je ještě na povrchu máslem a pečeme v mírně vyhřáté troubě do zlatova. Upečené ještě na plechu potřeme rozpuštěným máslem. Cukrem sypeme, až když vychladnou.