Koláč bramborový s tvarohem nebo zavařeninou

 

300 g polohrubé mouky, 150 g vařených brambor, 100 g tuku, 140 g cukru, 1 prášek do pečiva, sůl.

Nádivka: 500 g tvarohu, 100 g cukru, 2 vejce, citronová kůra, 40 g jemné krupice.

 

Mouku s práškem prosejeme na vál, rozdrobíme do ní tuk, přidáme strouhané brambory, cukr, sůl a uděláme vláčné těsto. Těsto rozdělíme na dva díly a rozválíme na 2 placky asi 3 mm silné. Jednu položíme na pomaštěný plech, potřeme nádivkou nebo zavařeninou a přikryjeme druhou plackou, propícháme horní plochou vidličky a pečeme v prostředně teplé troubě do růžova.

Koláč můžeme dělat i jiným způsobem: uděláme pouze jednu placku, silnější a poklademe ji rozloupanými švestkami (slupka zůstane na povrchu) nebo ji můžeme hustě posypat borůvkami. Borůvky i švestky sypeme drobenkou.

Drobenka: 80 g hrubé mouky, 50 g másla, 50 g cukru (můžeme přidat i žloutek, drobenka je pak křehčí).