Řepánky naší babičky

 

1 kg hladké mouky, 100 g cukru, 150 g tuku nejlépe másla, 40 g droždí, ½ dl mléka, 1 vejce, sůl, 50 g másla na potření.

 

Do prosáté mouky uděláme důlek, přidáme cukr, sůl, vejce, rozpuštěný tuk a zkynutý kvásek. Zalijeme vlažným mlékem, vypracujeme středně tuhé těsto a dáme ho kynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky jako na větší buchty, rukou je poněkud rozprostřeme a naplníme dušenou řepou s mákem. Řepánky pomoučíme, klademe je na suchý plech a vkládáme do rozehřáté trouby. Pečeme je po obou stranách, celkem asi 30 minut. Upečené do růžova potřeme po obou stranách rozehřátým máslem.

 

Náplň: 1 středně velká jedlá řepa, 150 g máku, 3 zrnka tlučeného hřebíčku, na špičku nože tlučené skořice, ¼ l vody. Řepu jemně nastrouháme na struhadle, podlijeme vodou a dusíme doměkka (asi 30 minut). Mák umeleme, přidáme k řepě a asi 10 minut podusíme. Pak přidáme hřebíček a skořici, promícháme a necháme vychladnout.