Vepřový jazyk lákovaný

 

800 g vepřového jazyka, 5 zrnek jalovce, 20 g medu, 10 zrnek hřebíčku, na špičku nože zázvoru, 10 zrnek pepře, 2 bobkové listy, 2 dl červeného vína, 150 g cibule, 100 g mrkve, 150 g petržele, 100 g celeru, 80 g slaniny, sůl.

 

Jazyk opereme, prošpikujeme slaninou a hřebíčkem, potřeme medem, posypeme tlučeným pepřem, jalovcem, zázvorem, bobkovým listem a zalijeme vínem. K jazyku přidáme na plátky krájenou zeleninu a cibuli a necháme 2 dny v chladu. Po dvou dnech zalijeme jazyk vodou, zvolna vaříme a při varu sbíráme usazenou pěnu. Když je jazyk měkký, stáhneme bílý povlak, vložíme jazyk zpět do vývaru a necháme vychladnout. Podáváme studený, nakrájený na plátky, s křenem.