Telecí kolínko nakyselo

 

2 telecí kolena, 150 g mrkve, 100 g celeru, 120 g petržele, na špičku nože zázvor, 100 g cibule, 2 dl bílého vína, 20 g medu, 2 cl octa, 1 bobkový list, 5 g sušených hub, 4 zrnka hřebíčku, 2 dl kyselé smetany, 3 žloutky, 30 g bílé housky, ½ citronu, 5 zrnek pepře, sůl.

 

Telecí kolena dáme vařit do malého množství vody, osolíme, přidáme citron, med, víno a veškeré tlučené koření. Jakmile začnou kolena měknout, přidáme houby, cibuli, veškerou zeleninu na hrubší kostky pokrájenou a vše povaříme doměkka. Kolínka vyjmeme, obereme od kostí a maso nakrájíme na větší plátky. Šťávu přecedíme, zeleninu protlačíme hrubým sítem. Mezitím si namočíme bílou housku ve smetaně, dobře ji rozmícháme, přidáme vařené žloutky a protlačíme hrubým sítem do šťávy. Omáčku promícháme, ochutíme octem a zahřejeme. Vařit ji již nesmíme, jinak se nám srazí. Omáčkou přelejeme maso a podáváme.