
Vepřové maso na pivě
500 g vepřového masa nepříliš tučného (z plece nebo z krku), 3 dl světlého piva, 100 g strouhaného tvrdého chleba, 50 g másla, 1 větší cibule, kmín, pepř, citronová kůra, sůl.
Na rendlík dáme zpěnit máslo a drobně nakrájenou cibuli. Když zežloutne, vložíme na ni maso, osolíme, opepříme, okmínujeme a dusíme. Když je maso měkké, přidáme citronovou kůru, strouhaný chléb, zalijeme pivem a necháme ještě chvíli povařit. Šťávu necedíme, vyjmeme pouze kůru z citronu.
Jiný postup (starší)
Pivo na rendlíku přivedeme do varu, vložíme do něj již uvařené mladé vepřové s kmínem, zasypeme chlebem a necháme povařit. Omáčku pak procedíme, přidáme stroužek utřeného česneku, citronovou kůru a podle chuti též citronovou šťávu nebo ocet.