Hovězí slezina nadívaná

 

600 g hovězí sleziny, 5 vajec, 150 g slaniny, 10 zrnek pepře, na špičku nože zázvor, 50 g bílé housky, 100 g sádla, 30 g mrkve, 50 g celeru, 150 g cibule, zelená petrželka, sůl.

 

Sleziny omyjeme a vložíme do studené vody, přidáme zeleninu, polovinu cibule, pepř, osolíme a vaříme asi 45 minut. Pak je vyjmeme a necháme vychladnout. Do vychladlé sleziny uděláme podlouhlý otvor, který naplníme následující nádivkou: slaninu nakrájíme na kostičky, necháme ji nepatrně rozpustit a přidáme polovinu sádla. Na slanině se sádlem osmažíme na kostičky pokrájenou housku, přidáme jemně krájenou cibuli a vejce a necháme na ohni zhoustnout. Okořeníme pepřem, zázvorem, sekanou zelenou petrželku, osolíme a promícháme. Směsí naplníme sleziny, vložíme do kastrolu na sádlo, ještě trochu dosolíme a dusíme asi 30 minut. Podáváme s bramborem.