Hovězí bok vařený s višňovou omáčkou

 

800 g hovězího žebra, 120 g kořenové zeleniny, 3 dl polévky z masa, 20 g sušených višní, 80 g chleba, 60 g másla, 3 zrnka hřebíčku, 1 dl červeného dezertního vína, 20 g medu, sůl.

 

Hovězí žebro uvaříme doměkka v osolené vodě s kořenovou zeleninou. Višně utlučeme i s peckami, přidáme hřebíček, strouhaný sušený chléb a dáme do kastrolu, kde jsme rozpustili máslo, chvíli podusit. Pak zalijeme polévkou, necháme vše dobře rozvařit, protřeme sítem a dochutíme trochou medu a vínem (místo sušených višní můžeme použít dobrý džem) a přelejeme na porce masa. Hovězí žebro můžeme podávat i s majoránkovou omáčkou:

 

Do kastrolu dáme 120 g másla, přidáme větší špetku majoránky a sekaného kmínu. Necháme zpěnit, přisypeme 20 g hladké mouky, chvíli na ohni promícháme a zalijeme 2,5 dl polévky, v níž jsme vařili maso. Necháme 10 minut povařit, pak procedíme a podáváme s masem.