Květy akátu smažené

 

Těsto k obalování:

8 – 10 květů akátu, ¼ l husté smetany, 3 vejce, 100 – 120 g hladké mouky, 1 lžička citronové šťávy, sůl

Na smažení a obalování:

200 g másla, 50 g cukru, na špičku nože tlučené skořice.

 

Do smetany zašleháme lehce 3 žloutky, přimícháme mouku, malinko osolíme, přidáme citronovou šťávu a vmícháme sníh z bílků. Připravíme si mladé vonné květy akátů, vypereme je, osušíme v čisté utěrce, namočíme v těstíčku a ihned smažíme v másle do růžova. Usmažené sypeme tlučeným cukrem se skořicí. V těstíčku můžeme obalovat i kousky tvrdší zavařeniny, čtvrtky jablek, půlky hrušek, meruněk nebo broskví, i svazeček třešní.