Zadušenina královská

 

1 kuře, 120 g másla, 40 g cibule, 500 g jablek, 2 dl dezertního bílého vína, 5 zrnek pepře, na špičku nože muškátového květu, na špičku nože zázvoru, 10 g medu ½ citronu, 50 g vlašských ořechů, 40 g rozinek, 4 zrnka hřebíčku, sůl.

 

Kuře rozčtvrtíme, osolíme, posypeme, zázvorem, pokapeme citronovou šťávou a vínem, propícháme hřebíčkem a necháme asi 4 hodiny v chladnu. Pak zprudka na másle opečeme, přidáme na plátky krájenou cibuli, zalijeme vínem a pod pokličkou necháme dusit. Před dohotovením přidáme oloupaná jablka na čtvrtky nakrájená (zbavená jadřinců), muškátový květ, rozsekané ořechy, med, spařené rozinky a na plátky krájený citron. Nesmíme dlouho dusit, aby se jablka nerozvařila.