Holoubata s pečárkovou omáčkou
4 holoubata, 400 g pečárek, 150 g másla, 6 žemlí, ¼ l mléka, 3 – 4 žloutky, trochu zelené petrželky, kmínu, estragonu a bazalky, špetka tymiánu, špetka kerblíku, sůl.
holoubata očistíme, vykucháme a připravíme na pečení s touto nádivkou: Houby očistíme, opereme, rozkrájíme a dusíme s trochou soli a tlučeného kmínu na másle. Tři žemle namočíme do mléka, rozetřeme je se žloutky, přidáme vychladlé houby, sekanou petrželku, všechno koření a další tři, na kostičky pokrájené a na másle osmažené žemle. Do všeho vmícháme sníh z bílků. Naplněná holoubata zašijeme, posolíme, poklademe kousky másla a dáme péci. Pečeme v mírně vyhřáté troubě a podléváme. Skutečně po staročesku podáváme se zapečenými jáhlami a brusinkovým, dřišťálovým nebo dřínkovým kompotem.