Slepice v jíše zelené
800 g slepice, 2 dl vody, 150 g másla, špetka máty peprné, zelená petržel, 50 g cibule, 100 g špenátových listů, 60 g jader vlašských ořechů, 3 zrnka pepře, 2 dl smetany, 30 g bílého chleba, sůl.
Slepici očistíme, rozsekáme na porce, osolíme, opepříme a na másle opečeme. Pak přidáme krájenou cibuli, mátu peprnou, sekanou zelenou petržel, zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme. Během dušení přidáme na kostky krájený chléb. Mezitím si spaříme špenát a protlačíme přes síto. Když je slepice měkká, vyjmeme ji, do šťávy přidáme rozmíchaný špenát se smetanou, povaříme a procedíme. Do šťávy, která je nazelenalá, vložíme slepici a nakrájená jádra ořechů.