Slepice v jíše bílé
800 g slepice, ¾ l vody, 100 g kořenové zeleniny, 20 g bílého chleba, 3 žloutky, několik lístků šafránu, 2 dl smetany, 50 g sekaných loupaných mandlí, 2 zrnka hřebíčku, na špičku nože muškátového květu, 5 zrnek pepře, na špičku nože tymiánu, 1/8 citronu, zelená petrželka, sůl.
Očištěnou slepici rozsekáme na kousky, zalijeme studenou vodou, přidáme veškeré koření a kořenovou zeleninu, osolíme a vaříme doměkka. Pak maso vyjmeme, do polévky přidáme krájený bílý chléb a necháme rozvařit. Vývar scedíme, zeleninu i chléb protlačíme hrubým sítem, přidáme strouhanou citronovou kůru, mandle, rozšlehanou smetanu se žloutky, zelenou petržel a zahřejeme (nevaříme, žloutky by se srazily). Do horké vody vložíme kousky slepice a podáváme.