Kačice v žluté jíše

 

1 menší kachna, 5 g zázvoru, 4 dl smetany, 6 žloutků, 150 g jader vlašských ořechů, 5 zrnek hřebíčku, 100 g cibule, 70 g bílé veky, 1550 g jablek, sůl.

              

Kachnu osolíme, posypeme mletým zázvorem a pečeme v horké troubě asi 20 minut,a by byla pěkně opečená. Potom ji dáme do kastrolu, zalijeme vodou, přidáme cibuli, oloupaná jablka, hřebíček, sůl a necháme vařit. Před dovařením přidáme oloupanou bílou veku nakrájenou na kostičky a namočenou v smetaně a necháme kachnu dovařit. Pak kachnu vyjmeme a jíchu procedíme, přidáme rozšlehané žloutky a nahrubo nakrájená jádra ořechů podušená na sádle, které se vypeklo z kachny (přidáme i sádlo). Kachnu rozsekáme na díly a přeléváme jíchou s ořechy (jícha už se nesmí vařit, jakmile přidáme žloutky).