Knedlíky švestkové

 

1 kg hrubé mouky, 50 g másla, 2 žloutky, 2 vejce, 15 g droždí, 30 g cukru, podle potřeby mléko, sůl.

Na knedlíky: 150 g másla, 250 g tvrdého tvarohu nebo 200 g perníku, 150 g cukru.

 

Do mísy dáme prosátou mouku, přidáme rozpuštěné máslo, celá vejce, žloutky a sůl. Těsto zaděláme vlahým mlékem, do něhož jsme již přidali kvásek z rozředěného droždí s cukrem. Těsto vypracujeme, aby se nelepilo na ruce a necháme 15 minut kynout. Vykynuté těsto rozválíme na vále, nakrájíme pruhy z nich čtverečky, do nichž balíme švestky. Pak knedlíky zavaříme do slané vařící vody asi na 4 – 5 minut vybereme je, mastíme máslem a sypeme tvarohem nebo perníkem a cukrem. Právě tak můžeme dělat knedlíky bez droždí.