Jelení zadušenina

 

800 g jelení kýty, 2 dl dezertního vína, 1 dl černého piva, 200 g slaniny, 5 zrnek hřebíčku, 300 g cibule, 100 g petržele, 2 bobkové listy, 30 g medu, 40 g sekaných mandlí, 50 g perníku, 4 zrnka jalovce, 2 cl octa, 20 g strouhané bílé housky, 50 g sekaných jader vlašských ořechů, ¼ citronu, 1 snítka rozmarýnu, špetka tymiánu, sůl.

 

Jelení kýtu protáhneme slaninou a propícháme hřebíčkem, opepříme, osolíme, vložíme do kastrolu, přidáme krájenou cibuli a petržel, tymián, bobkový list, jalovec, rozmarýn, ocet, částečně zalijeme vínem a černým pivem, přidáme rozpuštěnou slaninu, trochu vody a pod pokličkou dusíme. Před dohotovením přidáme strouhaný perník smíchaný s medem a strouhankou a necháme povařit, pak maso vyjmeme, šťávu protlačíme sítem, přidáme sekaná jádra vlašských ořechů a mandle a na tenké plátky nakrájený citron.