Černá zvěřina nadivoko

 

800 g vepřové kýty, 100 g slaniny, 1 dl černého piva, 80 g mrkve, 40 g petržele, 60 g cibule, 40 g celeru, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, 6 zrnek jalovce, 5 zrnek hřebíčku, malý kousek skořice, 1 cl octa, 20 g medu, 3 dl vody, 1 dl červeného vína, ¼ citronu, 80 g sádla, 40 g bílého chleba, 1,5 dl mléka, 10 zrnek pepře, sůl.

 

Vepřovou plec očistíme, protáhneme slaninou, naložíme do piva, kořenové zeleniny, koření, medu, octa a několik dnů necháme v chladnu. Pak zalijeme vodou, přidáme krájený citron, víno, sádlo, sůl a zvolna vaříme. Před dovařením přidáme krájený, v mléce namočený bílý chléb a necháme provařit. Měkké maso vyjmeme, šťávu propasírujeme přes hrubé síto, abychom všechnu zeleninu protlačili. Nakrájené maso přelijeme šťávou a podáváme s knedlíkem.