Šťáva ostružinová

 

5 kg ostružin, 250 g cukru.

 

Do velikého hrnce nalijeme trochu vody a do ní vložíme nádobu na zachycování šťávy, kterou podložíme nejlépe pařákem, aby nestála na dně hrnce a nevařila se. Hrnec nahoře přikryjeme dvojitým plátnem, jež nenapneme, ale prohloubíme a upevníme, nejlépe ovážeme kolem hrdla hrnce. Do jamky plátna vložíme ostružiny, promícháme s cukrem, přeložíme pergamenovým papírem a pevně přikryjeme dobře přiléhající poklicí, nejlépe zatíženou. Hrnec dáme na středně velký oheň. Nyní probíhá tzv. paření, které končí za jednu až dvě hodiny. Šťávou, jež jsme takto získali, plníme zcela čisté láhve ale ne až k zátce. Zátku v láhvi upevníme a ještě sterilizujeme asi 20 minut, při teplotě tekutiny v láhvi asi 70 – 80°C.

Poznámka: Tímto značně úsporným způsobem lze připravovat šťávu z malin, borůvek, jahod lesních i zahradních, černých i červených bezinek a jiného měkkého ovoce.