![](https://f0828e6be7.cbaul-cdnwnd.com/db13a318d4bcb63c331937c975f027ac/200000017-99f0a9aeaf/50000000.jpg?ph=f0828e6be7)
Medovina staročeská
do 10 litrů studničné vody dáme 2 kg medu, kousek zázvoru, celého květu, celé skořice, několik zrnek hřebíčku, stonek rozmarýny a vaříme za stálého odpěňování i s bílkem. Do roztoku můžeme dát 2 bílky, které lépe roztok vyčistí. Abychom měli medovinu říznější, můžeme dát i hrst sušeného chmele. Svařený, vychladlý roztok vlijeme do otevřené nádoby (bílek vybereme), smísíme s vinnými kvasnicemi nebo chlebovým kvasem (stačí i starý chléb) a necháme několik neděl (někdy i 2 – 3 měsíce) kvasit při teplotě 19 – 20°C. medovinu pak stáhneme do lahví (dáme pozor, aby se nezakalila) a necháme uležet. Čím je starší, tím je silnější.