Vodvářka formanská

 

800 g hovězího masa, 8 zrnek hřebíčku, 40 g perníku, 20 g medu, 150 g másla, 120 g cibule, 50 g sádla na osmažení cibule, ½ citronu, 2 dl červeného dezertního vína, 5 g strouhaného zázvoru, 6 g mletého pepře, 30 g slaniny, ocet, 20 g soli, 1 l vody.

 

Hovězí maso propícháme hřebíčkem, osolíme, potřeme trochou zázvoru a pepře a na másle s krájenou slaninou opepříme. Pak maso dáme do hrnce i s tukem, na němž se peklo, zalijeme studenou vodou, přidáme osmaženou cibuli, ocet, citron krájený na plátky, med a vaříme doměkka. Potom maso vyjmeme, vývar procedíme a přidáme jemně strouhaný perník, předem namočený do červeného vína. Vývar povaříme a vzniklou „vodvářkou“ přeléváme nakrájené maso. jako přílohu podáváme krupicové knedlíčky (viz knedlíky) a černý rybíz.