Omáčka (kuli) černá

 

na měděný kastrol dáme kus loje. Když se lůj rozpustí, dáme na něj osmahnout několik menších cibulí, pak vložíme maso hovězí i telecí a jsou-li bažantí a koroptví krčky, křidélka nebo žaloudky, vložíme i ty. K masu přidáme několik kořínků petržele a mrkve, bobkové lístky, celý pepř, nové koření a zalijeme vše žejdlíkem (asi 1/3 litru) dobré polévky. Přikryjeme pokličkou, necháme dusit tak dlouho, až základ zhoustne a zhnědne tak jej „odvaříme“ žejdlíkem studené vody. Pak přilijeme tolik dobré čisté polévky, kolik chceme mít omáčky a zvolna vaříme tak dlouho, až je silné a dobré chuti. Mezitím si na rendlíku rozpustíme máslo, osmahneme na něm mouku do žluta, vyjmeme maso a jíšku zavaříme do omáčky. Omáčku vaříme tak dlouho, dokud se tvoří pěna, kterou často sbíráme, aby omáčka zůstala čistá. Když je hotová, procedíme ji hustým sítem. Omáčku můžeme použít ke všem masům, neboť je činí velmi chutná a můžeme si ji navařit do zásoby.