Ryzce v octě

 

3 kg ryzců, 1 l octa, 0,3 l vody, 20 zrnek pepře, 2 bobkové listy, špetka kmínu, sůl.

 

Mladé ryzce zbavíme nožiček, vypereme je a ve slané vodě s kmínem doměkka uvaříme. Uvařené ihned plníme do řádně vymytých sklenic. Houby zalijeme svařeným octem se solí a celým pepřem a postavíme do hrnce se studenou vodou tak, aby voda dosahovala až k hrdlům sklenic. Hrnec se sklenicemi postavíme na oheň a vaříme ještě asi 5 minut. Mezitím si nastříháme hovězí měchýře a v několika vodách je vymáčíme (větší listy než je sklenice). Sklenice vyjmeme z vody, přiložíme měchýř, ovážeme a znovu dáme do horké vody vychladnout. Je-li měchýř dobře ovázán, zapadne dovnitř a utvoří misku. Takto naložené ryzce vydrží déle než rok.